De gevel van je huis mag je wel vergelijken met het beschermende geraamte van je huis. Wanneer jij tijdens het klussen ontdekt dat er wat mis is met jouw gevel is het zaak om dit probleem zo snel mogelijk te laten verhelpen. We keken naar de soorten schade die je aan je gevel kan aantreffen, en naar de reparaties die nodig zijn om dit probleem te verhelpen.
Defect voegwerk
Tijdens het boren in jouw buitenmuur laat er opeens een heel stuk voegwerk los. Vervelend als je dit ontdekt terwijl je alleen maar een buitenlampje wilde ophangen. Dit losse voegwerk heeft een heel logische verklaring. Je treft dit euvel vaak aan bij huizen die al wat ouder zijn. De oorzaak is het materiaal waar het voegwerk van gemaakt is. Het specie is gemaakt met cement en water. Dat water zorgt ervoor dat het cement samengebonden blijft. Het cement is gemaakt om flink wat jaren veerkrachtig te blijven. Wanneer dit water echter aan het cement onttrokken is na vele jaren zal het voegwerk droog en poreus worden. Voegwerk wat spontaan uit je muren valt is dus een kwestie van periodiek onderhoud. Het zal doorgaans eens per 45 jaar moeten worden uitgevoerd om jouw muur stevig te houden.
Wat te doen bij defect voegwerk
Bij defect voegwerk moet er worden gekeken naar de leeftijd van jouw muur. Is jouw muur al oud, dan is de kans groot dat deze niet bestand is tegen de kracht van een gereedschap wat op luchtdruk werkt. Je zal in dat geval met de hand de oude voegen moeten laten verwijderen uit je muur. Is jouw muur recenter, dan kan het voegwerk worden verwijderd met een pneumatisch gereedschap of met een apparaat wat het oude voegwerk wegslijpt uit jouw voegen. Vervolgens zal het voegwerk moeten worden vervangen. Dit kan met meerdere soorten metselwerk worden uitgevoerd. Welke soort hangt af van de muur die al in je huis zit. Is er een specifieke stijl gebruikt, dan hangt daar een prijskaartje aan. Defect voegwerk zal je – afhankelijk van de gebruikte techniek – tussen 8 en 65 euro kosten om het te laten herstellen.
Defecte stenen
De stenen in je huis krijgen het flink te verduren met het grillige klimaat in ons land. Je ziet eigenlijk steeds vaker dat er één of meerdere stenen in jouw gevel scheuren. Dat kan gebeuren door een periode met vochtig weer en daarna opeens hevige vorst. Een baksteen die al van een wat mindere kwaliteit is kan op zo’n moment letterlijk kapot vriezen. Ontdek je er één, dan is het aan te raden om de rest van je huis ook te laten inspecteren. De kans is groot dat er meerdere stenen gebroken zijn in jouw muur. Dit verzwakt de gevel, en het zal er bovendien voor zorgen dat de kapotte stenen tijdens bijvoorbeeld een volgende storm of vorstperiode helemaal sneuvelen waardoor jouw muur meerdere zwakke plekken krijgt. Het is dus noodzaak om de defecte stenen in jouw muur te laten vervangen voor het te laat is.
Wat te doen bij defecte stenen
Defecte stenen moeten één voor één worden vervangen. Je zal de defecte stenen moeten laten loshakken door een professional. Het voegwerk wordt verwijderd waarna de steen behoedzaam wordt verwijderd. Daarna is het zaak dat de steen handmatig weer wordt teruggeplaatst in jouw muur. Het voegwerk moet weer worden aangebracht in de stijl van het overige voegwerk. Er wordt hierbij weinig onderscheid gemaakt tussen een oude muur en een recente muur. Een defecte steen laten repareren kost je tussen 15 en 25 euro per steen.
Een scheur in de gevel
Een scheur in de gevel is altijd het teken dat er iets behoorlijk mis zit. Negeer dit signaal dus nooit. Een scheur komt doorgaans door een defect in de fundering van je huis. Dit kan zijn bij een oud of een nieuw huis. Wanneer een nieuw huis slecht gefundeerd is opgeleverd woon je in een tikkende tijdbom. Het is dan ook zaak dat deze scheur zo snel mogelijk wordt gerepareerd. Een scheur in je gevel kan ook komen door bijvoorbeeld een aardbeving in jouw woonplaats.
Wat te doen bij een scheur in de gevel
Een scheur in de gevel moet je aanpakken bij de oorsprong. De fundering moet worden gerepareerd voordat je de scheur gaat repareren. Huur hiervoor een aannemer in. Is er sprake van een wanprestatie bij de aannemer, dan zal deze voor eigen rekening de schade aan jouw gevel moeten herstellen. Is er sprake van schuld bij de overheid, dan kan je beroep doen op een fonds om deze schade te laten herstellen. De schade laten herstellen door een aannemer gebeurt altijd op basis van een gewerkt aantal uren. Dat uurtarief ligt tussen 45 en 60 euro.
Laat je niet op hoge kosten drijven
Een defect aan je gevel zal altijd voor hoge kosten zorgen. Laat je niet op al te hoge kosten drijven; vraag eerst offertes op voor de werkzaamheden. Dat doe je met de onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes in jouw mailbox om te vergelijken. Op die manier kan je al snel tot 25 procent op het arbeidsloon besparen.
Offertes gevelreparatie