Inleiding
Ramen bepalen een groot deel van het uitzicht van je woning. Ze tonen de stijl aan, zorgen voor een subtiele toets van elegantie of geven het pand een finishing touch. Het is dan ook belangrijk te investeren in je ramen. Gedateerde ramen of erop uitgekeken? Aan het overwegen je ramen te vervangen. Ontdek wat het kost om je ramen te vervangen en de verschillende opties die er zijn. Kom ook enkele handige tips en voordelen te weten!
Welke ramen zijn er? Raamsoorten en materialen
Voor we je een overzicht tonen van de kostprijzen om je ramen te vervangen geven we je alle mogelijke raamprofielen en opties. Zo zijn er ramen uit verschillende materialen vervaardigd en zijn er diverse ramen met een andere werking.
PVC Ramen
PVC is een veelgebruikt raamprofiel. Dit type raam is het goedkoopst en kan in vele vormen en stijlen gemaakt worden. Zo vindt bijna iedereen een raamprofiel naar zijn smaak. Vroeger hadden PVC ramen de reputatie er goedkoop uit te zien, maar dit is helemaal niet meer het geval. Daarnaast zijn ze erg onderhoudsvriendelijk en gaan ze lang mee. Ook op vlak van duurzaamheid heb je met dit type ramen dus niet te klagen.
Het nadeel aan ramen van PVC? Het isolerend vermogen. PVC ramen isoleren niet iets minder dan de alternatieven. Het is wel maar een erg klein nadeel, want het isolatievermogen van deze stof is nog steeds meer dan behoorlijk.
Houten ramen
Raamprofielen van hout gaan al eeuwenlang mee en nog steeds erg populair. Ze zijn stevig, mooi en hebben een warme en authentieke uitstraling. Een ander voordeel is de persoonlijke toets die je eraan kan geven. Er zijn verschillende soorten houtsoorten en –kleuren. Wie wil kan zijn profielen ook schilderen. Is na een tijd je smaak veranderd of volg je graag de mode? Geen probleem, je kan er zo overheen schilderen!
Wel vereisen dit type raamprofielen iets meer onderhoud. Om de zoveel tijd moet je houten ramen oliën, beitsen of vernissen. Dan gaan ze langer mee en zijn ze beschermd tegen rotting en slijtage.
Aluminium ramen
Een andere keuze zijn aluminium raamprofielen. Voor deze raamsoort valt veel te zeggen. Deze ramen zijn erg licht, maar toch ontzettend stevig. Ook zijn ze heel duurzaam. Maar het voornaamste: het ziet er stijlvol, elegant en modieus uit. Aluminium raamprofielen isoleren voortreffelijk, zijn veelzijdig en in elke RAL-kleur beschikbaar.
Als keerzijde van de medaille heb je het prijskaartje. Ramen van aluminium zijn een tikkeltje duurder dan ramen van pvc of hout. Wie de hoogste kwaliteit en de minste zorgen qua onderhoud wil, moet iets dieper in de buidel tasten. Dan ben je ook wel even zoet. Deze ramen gaan meer dan 50 jaar mee zonder ook maar aan enige vorm van kleur- of vormverlies te lijden.
Stalen ramen
Wie echt het toppunt van elegantie en luxe wil uitstralen moet voor stalen ramen kiezen. Passend bij elke stijl wordt dit type raamprofiel als de topper der raamprofielen gezien.
De voordelen zijn dan ook talrijk: ijzersterk, geschikt voor grote constructies, tijdloos, in verschillende vormen en kleuren te verkrijgen, duurzaam en vormvast.
Over de nadelen kunnen we het kort houden: het prijskaartje. Dit soort ramen zit in een andere prijsklasse dan raamprofielen van pvc of hout.
Dan zijn er nog verschillende soorten uitvoeringen van ramen. Naast een gewoon raam dat je kan openen en sluiten bestaan er nog enkele varianten.
Vaste ramen
Vaste ramen zijn niet te openen of te sluiten. Dat is erg inbraakveilig en een handige manier om natuurlijk zonlicht binnen te laten. Alleen qua verluchten zorgt deze raamsoort voor moeilijkheden. Het is dan ook de goedkoopste soort.
Valramen of (draai)kiepramen
Valramen of draaikiepramen zijn de vaakst gebruikte en meest gekende ramen. Ze zijn volledig te openen met een draaiende beweging. Het verschil tussen valramen, kiepramen en draaikiepramen? Kiepramen draaien naar buiten, valramen naar binnen, draaikiepramen naar beide kanten.
Schuiframen
De laatste optie is een schuifraam. De grote troef van schuiframen is dat ze het ruimteverlies beperken. Je kan alle ruimte in de woning gebruiken, je hoeft geen plek vrij te houden om het raam te kunnen openen.
Kosten ramen vervangen (Kostprijs per soort raam)
Hoeveel het kost om een raam te vervangen is natuurlijk verschillend van meerdere factoren. Daarom moeten we het houden bij een indicatie. Om je ramen te vervangen betaal je gemiddeld ongeveer 400 euro per vierkante meter. Onderstaande tabel geeft een idee van de gehanteerde prijzen per raamsoort:
Soort raamprofiel | Prijs per m² (in euro) |
PVC raam | 200 – 400 |
Houten raam | 300 – 550 |
Aluminium raam | 500-900 |
Stalen raam | 600-1.800 |
Vast raam | 100-400 |
Valraam of (draai)kiepraam | 200-800 |
Schuifraam | 750-2.000 |
Prijsopbouw
Hoe wordt de prijs van het vervangen van je raam opgebouwd? Er zijn verschillende factoren die een rol spelen.
- Soort raam
- Type materiaal waarvan raam gemaakt is
- Grootte van het raam
- Arbeids- en vervoerskosten
- Extra opties: vliegenraam, elektrisch rolluik, handmatig rolluik, ventilatierooster, …
Stappenplan
Hoe gaat het vervangen van ramen in zijn werk? Er zijn drie zaken die je zelf moet beslissen. Het vervangen van het raam zelf wordt uiteraard door een vakman gedaan.
- Bepaal het materiaal dat je wil: hout, pvc, aluminium of toch maar staal? Hetzelfde als vorige keer, of liever een andere soort of kleur? Denk hier goed over na, je hangt voor een tijdje aan je ramen vast.
- Beslis welk type raam je wil: ruimte besparen met een schuifraam, of is een vast raam voldoende voor je situatie?
- Denk na over de beglazing: de regels qua isolerend vermogen worden steeds strenger. Standaard wordt er nu dubbele beglazing geplaatst. Daarnaast kan je ook nog voor hoogrendementsglas (HR tot HR+++) gaan. Hoe hoger je hierin gaat, hoe meer verschil je ziet op je energiefactuur.
- Vind de juiste vakman. Het is voordelig om verschillende offertes aan te vragen. Dan kan je prijsvoorstellen vergelijken en een voordelige keuze maken.
Voordelen ramen vervangen
Waarom zou je jouw ramen vervangen? Het vervangen van ramen heeft heel wat voordelen.
- Je hebt geen versleten oude ramen meer.
- Je woning ziet er beter uit én stijgt in waarde.
- Nieuwe ramen isoleren beter waardoor je bespaart op je energiefactuur.
- Je kan nieuwe ramen naar eigen stijl kiezen.
- De EPC-score van je woning stijgt.
- Je woning wordt veiliger. Nieuwere ramen zijn meestal beter bestand tegen inbraak.
Bespaartips
- Bekijk of je mogelijks recht hebt op subsidies of premies. Denk aan bijvoorbeeld het verlaagd BTW-tarief of de stimuleringsregel energiebesparing eigen woning.
- Offertes vergelijken: door meerdere offertes aan te vragen kan je heel wat geld besparen. Je krijgt meer inzicht in de gangbare prijzen en kan voor de vakman kiezen waar jij je het beste bij voelt.