Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Of je nu alleen een verbouwing aan een ruimte in je huis doet of je doet een complete aanbouw: een verbouwing kost je wel een aardige cent. Vaak kun je toch wel wat geld besparen op de totaalprijs door bijvoorbeeld een goedkopere aannemer te nemen of voor goedkoper materiaal te kiezen. Hieronder volgt een overzicht met zestien adviezen om je verbouwprijzen zo laag mogelijk te houden.

Plannen maar

Een gedegen voorbereiding is belangrijk. Dit kun je bewerkstelligen door een strakke planning te maken, zodat je weet wat moet gebeuren en zodat je een overzicht krijgt van de erbij behorende kosten. In je planning moeten de volgende elementen komen:

  • Maak een omschrijving van de werkzaamheden
  • Maak een lijst van de bouwmaterialen die je nodig zult hebben
  • Reken uit hoeveel tijd je nodig hebt voor een bepaald project
  • Bereken het totale tijdsbestek uit
  • Stel een budget op per project

Ook voor het maken van een planning kun je een deskundige om advies vragen. Vraag ze in dit geval dan ook meteen waar zij mogelijkheden zien om geld te besparen.

Vergelijken professionals

Als je gaat verbouwen, heb je veelal een aannemersbedrijf nodig. Vraag hiervoor verschillende offertes aan. Er is veel concurrentie in de bouwwereld, waardoor prijzen voor bouwprojecten werkelijk uiteenlopen. Let bij het vergelijken van offertes op de volgende zaken:

  • Hoe vindt de prijsberekening plaats?
  • Is btw inbegrepen?
  • Wordt er gebruik gemaakt van stelposten? Dit zijn onderdelen waarvan de prijs nog niet volledig gegeven kan worden
  • Komen er nog extra kosten bij of zijn die al inbegrepen?
  • Is betaling in termijnen mogelijk?
  • Is de offerte nog flexibel? Kunnen er nog veranderingen in de prijzen optreden?

Voor de opvraag van offertes kun je onafhankelijke vergelijkingswebsites gebruiken.

Doe zelf onderzoek

Doe zelf ook al onderzoek naar de gemiddelde prijzen van jouw bouwproject voor een betere onderhandelingspositie. Er zijn op internet genoeg tools te vinden, waarmee je jouw verbouwprijs zelf kunt berekenen.

Houd subsidies in de gaten

Doe je verbouwingen, waarmee je de duurzaamheid van je huis vergroot, zoals het isoleren van je woning? Dan kun je vaak subsidies aanvragen bij de gemeentelijke, provinciale of zelfs landelijke overheid. Via de Energie Subsidiewijzer kun je gemakkelijk per gemeente checken of je voor een subsidie in aanmerking komt en hoeveel kosten je dan terugkrijgt.

Let op het btw-tarief

Bij sommige verbouwingswerkzaamheden geldt een lager btw-tarief van niet 21 procent, maar 9 procent. Het verlaagde btw-tarief is geldig voor de volgende werkzaamheden: behangen, isoleren, schilderen en stucen. Let wel ook op bijkomende voorwaarden, zoals bij het schilderen. Het verlaagde btw-tarief is hierbij alleen van toepassing, wanneer je huis ouder is dan twee jaar.

Kies je materialen slim uit

Materiaalkosten zijn een belangrijk deel van de verbouwprijzen. Door materialen opnieuw te gebruiken, kun je deze kosten aardig drukken. Let er wel op dat ze nog jaren kunnen meegaan, want anders is het juist duurder om gebruikte materialen in je bouwproject op te nemen. Moet je echt nieuwe materialen hebben, laat dan de aannemer de inkoop hiervan regelen. Hij krijgt vaak een bepaalde korting bij de leveranciers die een consument niet ontvangt.

Help mee

Een gemakkelijke manier, waarop je jouw verbouwprijzen laag kan houden, is door zelf ook mee te helpen waar dat mogelijk is. Help mee bij de verbouwing en sloopwerkzaamheden. Ruim zelf het puin op. Laat de vakspecialisten enkel komen voor hun werkzaamheden en doe de voorbereiding hiervan zelf. Neem je eigen werkzaamheden ook op in je planning, zodat je dit met de aannemer kan delen.

Verduurzaam je huis

Als je toch van plan bent te verbouwen, zorg dan gelijk voor wat energiebesparende maatregelen, zoals isolatie van kozijnen, spouwmuren, daken en vloeren. Het is slechts wat extra tijd en geld, maar dit verdient zich terug in lagere energiekosten en een verbeterd energielabel. Tevens heb je kans dat je door subsidies de kosten van deze verduurzamingsmaatregelen laag kunt houden.

Deel je project

Je kunt kosten ook besparen door de zogenaamde kwantumkorting. Dit is de korting, die je krijgt wanneer vakspecialisten hetzelfde verbouwingsproject bij meerdere woningen moeten doen. Aangezien je buren in dezelfde woning wonen en de huizen hetzelfde bouwjaar hebben, hebben zij eveneens profijt van een verbouwing.

Kies voor een regionale aannemer

Een andere kostenpost wordt veelal gevormd door de vaak hoge voorrijkosten. Kies daarom voor een aannemer bij jou in de buurt om deze kosten te voorkomen. Haal ook zelf je materialen op bij de bouwmarkten, zodat je de voorrijkosten van die bedrijven ook niet hoeft mee te rekenen in je totale verbouwprijs.

Het seizoen bepaalt de kosten

Het is ook raadzaam rekening te houden met het seizoen. Een specialist wil het hele jaar door werk hebben. Daarom zal deze, wanneer een periode aanbreekt waarin hij weinig klussen heeft, de prijzen een stuk lager houden dan in het hoogseizoen. Verbouwingen waar het weer niet van invloed op is, kunnen daarom het beste in de wintermaanden plaatsvinden.

Prefab versus maatwerk

Je kunt het beste kiezen voor prefab producten. Dit zijn producten, die in fabrieken met machines in grote getalen gefabriceerd worden. Daarom zijn prefab producten goedkoper dan producten, die speciaal voor jou op maat gemaakt worden. De kwaliteit van beide soorten producten is daarentegen veelal gelijk. Het verschil zit hem alleen in de uniekheid. Maatwerk is uniek op basis van jouw wensen gemaakt, terwijl prefab massawerk betreft.

Zet alles op papier

Welke afspraak je ook maakt met je aannemer, laat deze zwart op wit zetten en laat die door jezelf en de aannemer ondertekenen. Bepaalde elementen, die je op papier moet laten zetten, zijn:

  • Omschrijvingen van werkzaamheden en de te gebruiken materialen
  • Prijs
  • Garanties
  • Startdatum en einddatum bouwproject
  • Betalingstermijnen
  • Ontbindende voorwaarden

Pas op met goedkoop

Het lijkt aantrekkelijk om bedrijven in te huren die je klussen klaren in een mum van tijd en zonder al te veel kosten. Maar goedkoop is in dit geval vaak duurkoop. Vind je namelijk het opgeleverde werk niks, moet je alsnog een erkend bedrijf inhuren voor herstelwerkzaamheden. Daarnaast zijn de contracten vaak niet rechtsgeldig, waardoor je geen garantie hebt. Ook ben jij in vele gevallen aansprakelijk en worden schadeclaims afgewezen door verzekeraars. Je bent zelfs strafbaar, omdat goedkope bedrijven zich vaak zwart laten uitbetalen waarmee je de belasting ontduikt.

One thought on “16 tips om je verbouwprijzen laag te houden”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen