Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Fout nummer 1: Ruimte overlaten

Een eerste vaak voorkomende fout is dat heel wat handige Harry’s een open ruimte laten tussen de dakisolatie en het onderdak. Zo denken heel wat mensen dat er een plaats moet zijn om ‘te ventileren’. Het is echter zo dat wanneer je de ruimte op deze manier creëert, er warmte ontsnapt. Daarbij kan je last krijgen van vochtproblemen omdat de koude en vochtige buitenlucht eenvoudig naar binnen komt. Nog een extra nadeel is dat daarom ook de energierekening stijgt.

De oplossing? De ruimte tussen het onderdak en de dampen luchtscherm volledig opvullen. Dat kan enerzijds met gipskarton dat, hoewel het netjes luchtdicht is, toch redelijk wat vocht doorlaat. Is je isolatieplaat niet luchtdicht, dan kan je best nog een folie ttegen de onderzijde van de isolatie plaatsen om damp tegen te houden. Een voorbeeld van deze folie is polythyleenfolie. Bij een vaak gebruikt spijkerflensdeken werkt de glanzende bekleding tegen damp.

Fout nummer 2: Beperkt aantal isolatie

Bij het isoleren denken sommige mensen dat een milde of dunne isolatie voldoende is. In tegendeel, zoiets als ‘te veel isoleren’ bestaat niet. Wanneer je de isolatie aanzienlijk dik aanbrengt beperk je zelfs de kans dat er schimmelvorming en condens ontstaat, dit komt doordat de koude lucht een minder gemakkelijke weg naar binnen vindt. Betekent dat dan dat je dan meters isolatie moet aanbrengen? Ja, het is geweldig als een kamer en een dak door en door geïsoleerd zijn, want daarmee beperk je ook het warmteverlies. Echter is na een tijd is de terugverdientijd van de investering bij een bepaalde dikte niet meer zo zinvol. Aangenomen wordt dat 15 centimeter voldoende is als isolatie.

Fout nummer 3: Een onderbroken isolatie

Zoals eerder verteld is het belangrijk dat er geen ruimte is tussen de isolatie en het onderdak. Dat geldt dus ook voor een onderbreking van het dampscherm of isolatiemateriaal zelf. Bevestig je de isolatie tegen het onderdak? Dan is het belangrijk dat je dit uiterst nauwkeurig confirmeert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle voegen netjes afgeplakt zijn. Conclusie: de isolatie moet één doorlopende schil vormen. Dat betekent datwanneer je isolatiedekens of platen moet snijden, je uiterst nauwkeurig moet werken om kleine spleetjes, gaten of lekken te vermijden.

Fout 4: Nare plaatsing van de isolatie

Isolatie die slecht of incorrect geplaatst is, zal niet datgene doen waarvoor het precies opwaarts hangt. Met een spijkerflensdeken bij een hellend dak zorg je er best voor dat de afstanden te midden van de kepers ,dat zijn de draagstructuren, gelijk zijn. De dakisolatie moet volledig aansluiten bij de keperbreedte.

Een spijkerflensdeken is isolatiemateriaal dat al voorzien is van een dampscherm aan één zijde. Dat lijkt misschien eenvoudig, maar het is nou juist deze soort isolatie dat vaak fout wordt geplaatst. Het zilverkleurige dampscherm bestaat uit een aluminium laag en die hoort logischerwijs aan de binnenzijde te zitten om de warmte tegen te houden. Belangrijk is ook om te weten dat je de damp remmende laag niet tegen een zijkant vastmaakt, maar aan de onderkant van het hout vast niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen