Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Houtrot is een veel voorkomend probleem. Het is alleen lastig te herkennen. Het ontstaat door een combinatie van vocht en schimmels. Nederland heeft helaas dus een goed klimaat voor houtrot. Doordat het hout niet goed kan drogen of ventileren ontstaan er schimmels die het hout kunnen aantasten. Deze schimmels vreten zich door het hout door totdat er helemaal niks over is. Het kan dus ernstige schade aanrichten. Je kan het beste in de zomer dit soort reparaties uit voeren. Het weghalen van houtrot is veel gemakkelijker dan je denkt. Er zijn ook verschillende producten om houtrot aan te pakken. Gelukkig kan je zelf nog ingrijpen als je op tijd bent. In deze blog staan 8 simpele en effectieve stappen om het houtrot te verwijderen.

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Stap 1

Prik met een schroevendraaier in het hout, zo weet je namelijk waar het houtrot zit. Voelt het hout zacht aan? Dan zit daar het houtrot.

Stap 2

Steek het houtrot met een plamuur of beitel weg. Er mag geen houtrot overblijven, als er resten houtrot overblijft kan het verrottingsproces van binnen gewoon verder gaan. Verwijder voor de zekerheid 1 cm gezond hout weg. Zo weet je zeker dat het helemaal weg is.

Stap 3

Smeer het kale stuk hout in met houtrotstop en laat dit goed drogen.

Stap 4

Maak vervolgens de houtrotvuller aan volgens de gebruiksaanwijzing en breng de vulling aan in het hout.

Stap 5

Strijk het daarna glad met een plamuurmes en verwijder het overtollige vulling weg. Dit scheelt het schuurwerk.

Stap 6

Als het houtrot op de hoek zit is het lastiger om het weg te halen. Maak een plankje vast op de tegenoverliggende zijde. Breng dan het vulmiddel er strak tegen aan. Laat het drogen en verplaats het plankje naar de andere zijde. Herhaal deze stappen.

Stap 7

Laat de vulling goed drogen. Werk je kozijn af door het te schuren en te verven.

Houtrot herkennen en voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Je kan helaas houtrot niet voorkomen, maar je kan de kans op houtrot wel verkleinen. Zorg dat je een goede afdichting bij de ramen en kozijnen hebt, zodat inwatering niet voor kan komen en de kozijnen vochtvrij blijven. Controleer ook regelmatig of de verf nog in goede staat is, doordat het verfwerk niet goed onderhoud wordt kan het hout lang nat blijven. Zorg ervoor dat je een goed schilder systeem hebt van drie lagen. Dit systeem bestaat uit één laag grondverf en twee lagen aflak. Laat daarom een schilder eens in de zoveel jaar een nieuwe verflaag aanbrengen, zo blijft het hout namelijk in een goede staat. De onderkant van de deuren en ramen hebben extra inspectie nodig. Dit omdat de plekken lastig te bereiken zijn met een kwast en is het dus lastiger om op die plek verf aan te brengen. Ook zijn deze plekken slijtagegevoelig en kan daardoor de verf makkelijker afgaan. Let ook goed op de ventilatie.

Welke schimmels zijn er?

Er kunnen verschillende soorten houtrot ontstaan. De ene schimmel is schadelijker dan de ander. Hieronder staan er een paar soorten:

  • Blauwschimmel: deze schimmel zoekt een weg naar buiten. Je kan deze schimmel herkennen als er gaatjes in de verf gaan zitten. Doordat er veel vertakkingen zijn van de schimmels kan je moeilijk zien tot waar die zich in het hout bevinden. De enige oplossing is dan om het hele houtdeel te vervangen.
  • Bruinrot: dit is een lokaal rot die alleen ontstaat bij zachte houtsoorten zoals grenen en vuren. De cellulose wordt dan afgebroken, waardoor het hout donkerder van kleur wordt.
  • Witrot: deze schimmel tast de lignine (houtstof) aan. Hierdoor verliest het hout zijn stevigheid. Je kan het herkennen door de vezelige structuur van het hout en de aanwezigheid van wit poederachtig materiaal dat tussen het hout zit. Ook deze schimmel is een lokaal soort en is dus makkelijker te repareren.

Hoe worden de schimmels actief?

De schimmels worden actief door de volgende drie factoren:

  • Een temperatuur tussen de 5 en 40 graden
  • Zuurstof
  • Een vochtgehalte van het hout dat hoger is dan 21%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen