Veel mensen kiezen ervoor om voordat ze hun nieuwe woning intrekken eerst het één en ander te verbouwen. Soms zijn dit enkel kleine werkzaamheden, zoals het updaten van de keuken of het plaatsen van een ligbad. In andere gevallen zijn er grotere werkzaamheden nodig en worden er hele gedeeltes van de woning gerenoveerd. Wat jouw situatie ook is, verbouwen is lastig en brengt extra stress met zich mee tijdens de verhuizing. Gebruik daarom het onderstaande stappenplan inclusief checklist om te gebruiken voor je planning.
Stap 1: de voorbereidingen
Je hebt je woning gekocht, de leveringsakte ondertekend en de sleutels in je hand. Nu weet je waarschijnlijk exact hoeveel geld je beschikbaar hebt voor de verbouwing. Het is tijd om een aannemer in te huren of met een bouwbedrijf te spreken om te zien wat je mogelijkheden zijn. Geef jezelf een bepaald budget en ga daar niet overheen. Nu kun je beginnen met het voorbereidende werk.
- Offertes opvragen: nodig aannemers en/of bouwbedrijven uit en vraag hen om een offerte voor de werkzaamheden. Vertel ze wat je budget is, wat je plannen zijn en bespreek wat ze voor je kunnen doen.
- Offertes vergelijken: de offertes die je ontvangen hebt ga je met elkaar vergelijken. Op die manier kies je degene die de werkzaamheden voor je gaat uitvoeren en voor welke prijs.
- Prik een datum: bespreek met je aannemer of bouwbedrijf wanneer de verbouwing kan beginnen.
- Doe een aanbetaling: voor grote verbouwingen zal vaak een aanbetaling gevraagd worden. Meestal is dit 25 procent van de uiteindelijke totaalprijs.
- Afspraken over je budget: maak duidelijke afspraken over je budget. Geef aan dat je hier niet overheen wilt gaan en dat je vroegtijdig gewaarschuwd wilt worden als dit wel dreigt te gebeuren. Je kunt de aannemer ook een percentage geven waarmee je bereid bent je budget te overschrijden. Maak hoe dan ook duidelijk dat je wekelijks wilt weten wat de financiële stand van zaken is voor je verbouwing.
Stap 2: je eigen onderdak regelen
Nu je verbouwing in werking is gezet, is het tijd om aan jezelf te denken. Vaak is er een periode waarin je je eigen woning moet verlaten, maar je nog niet je nieuwe woning in kan omdat je aan het verbouwen bent. Het is dus tijd om te regelen waar je tijdens die overbruggingsperiode kunt gaan wonen.
- Regel tijdelijk een huurwoning.
- Vraag vrienden en familie of je tijdelijk bij hen kunt blijven.
- Overweeg een camping of een caravanpark als tijdelijke accommodatie.
Stap 3: wat doe je met je inboedel?
Niet alleen jij maar ook je spullen moeten worden ondergebracht. Misschien is het mogelijk deze alvast in je nieuwe woning te stallen, maar als daar een verbouwing gaande is, is dat niet altijd het beste idee. Daarom kun je overwegen je spullen tijdelijk in de opslag te doen. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden.
- Mobiele opslag: de mobiele opslag is erg handig als je zelf je spullen niet weg wilt brengen en als je er tussentijds niet bij hoeft. Het opslagbedrijf brengt een box naar je woning, deze laad je vol en doe je op slot, het opslagbedrijf neemt de box weer mee en slaat deze op. Wanneer je je spullen weer nodig hebt wordt je box op een adres naar keuze weer afgeleverd.
- Onderhandse opslag: het is ook mogelijk om onderhands opslag te regelen. Dit kan zijn bij mensen die je kent of bij iemand die ruimte over heeft en dit adverteert. Het is wel verstandig om een contract op te stellen waarin duidelijk staat wat er gebeurt als je spullen bijvoorbeeld verbranden of waterschade oplopen.
- Zelfstorage: het is ook mogelijk om een aantal kubieke meters in een magazijn te huren. Je brengt je spullen er zelf naartoe en hebt er tussendoor ook toegang toe. Deze magazijnen zijn vaak verwarmd, verlicht en overdekt. Daarnaast is er goede beveiliging en heb je de mogelijkheid van extra diensten gebruik te maken.
Checklist inboedel opslag
- Bepaal welk soort opslag je wilt gebruiken.
- Vraag offertes op bij verschillende opslagbedrijven.
- Kies de beste deal en teken het contract.
- Breng je spullen weg of laad ze in de mobiele opslagbox.
Stap 4: vergunningen
Vervolgens is het mogelijk dat er vergunningen nodig zijn voor jouw verbouwing. Vooral als het een monumentaal pand betreft of als het uiterlijk van je woning en dus je straat verandert zal je hier mee te maken krijgen. Je aannemer of bouwbedrijf kan je hier ongetwijfeld verder over adviseren. Vergunningen vraag je aan via je gemeente. Hier zijn bouwtechnische tekeningen voor nodig en allerlei andere documenten, dus het is niet onverstandig hier hulp bij te vragen. Uiteraard betaal je ook voor het aanvragen van een vergunning en dit kan oplopen tot honderden euro’s.
Stap 5: de puntjes op de i
Je hebt een bouwbedrijf, een aannemer, je hebt onderdak voor jezelf en je inboedel en alle vergunningsaanvragen zijn afgerond. Nu is het tijd om de puntjes op de i te zetten. Samen met degene die de werkzaamheden gaat uitvoeren bepaal je dan welke kleuren je op de muren wilt hebben, waar je de stopcontacten wilt laten plaatsen, hoe je de plafonds afgewerkt wilt hebben en wat je met je vloeren wilt. Als alles duidelijk is kunnen de werkzaamheden beginnen.
Vergelijk offertes
Wil jij een verbouwing gaan plannen in je nieuwe woning? Dan heb je vast een aantal kostenposten waarvoor je offertes op moet vragen. Dit doe je hier gemakkelijk, met onze vergelijkingstool. Zo kun je exact achterhalen hoeveel jouw verbouwing gaat kosten en wat de beste deal is voor jouw situatie.